Формування податкових витрат підприємства

Posted: 30.08.2012 in Робота
Позначки:

Формування податкових витрат підприємства

Загальні моменти відображення податкових витрат підприємства на загальній системі оподаткування

40. Як класифікуються витрати підприємства в податковому обліку?
41. За якою подією визначаються витрати в податковому обліку та які витрати відносяться до собівартості товарів (робіт, послуг)?
42. Які витрати в податковому обліку відносяться до складу операційних?
43. Якою мовою повинні складатися первинні документи, що підтверджують здійснення платником податку витрат, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування?
44. Чи потрібно контрагентам у договорах вказувати, на якій системі оподаткування знаходиться підприємство?

45. Які особливості відображення витрат в податковому обліку при роботі з пов’язаними особами?
46. Як врахувати у складі податкових витрат підприємства суми, не віднесені до складу витрат минулих звітних періодів у зв’язку із втратою документів?
47. Нам продають сировину, яку постачальник привозить на власному транспорті. Замість видаткової накладної нам видають тільки ТТН з номенклатурою і кажуть, що цього достатньо. Чи можна на підставі ТТН оприбуткувати сировину?

Формування собівартості виготовленої продукції (робіт, послуг)

48. Які витрати ПКУ відносить до складу собівартості виготовлених товарів (робіт, послуг)?
49. Чи враховується в податковому обліку при формуванні собівартості реалізованих товарів (виконаних робіт, наданих послуг) вартість безоплатно отриманих товарів, що утворюють основу виготовленого товару, виконаної роботи, наданої послуги?
50. Чи включаються до собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг страхові виплати, пов’язані з ризиком, що виникає при транспортуванні придбаних товарів (сировини та матеріалів, що використовуються при виготовленні товарів, наданні послуг, виконанні робіт)?
51. Чи включаються до собівартості виробленої продукції понаднормові втрати виробництва?
52. Як відображаються операції з продажу товарів (робіт, послуг) за ціною, нижчою від собівартості, платнику податку на загальних підставах?
53. Чи відносяться до складу собівартості імпортних товарів витрати на їх сертифікацію?
54. У березні працівники були скеровані у закордонне відрядження для надання послуг нерезиденту, після завершення відрядження у березні вони надали звіт та всі необхідні документи. Акт про надані послуги складено у квітні — після погодження відповідних остаточних обсягів наданих послуг. У якому місяці слід відносити до витрат суми, витрачені на відрядження таких працівників?

Формування адміністративних витрат

55. Які витрати відносяться до складу адміністративних витрат підприємства?
56. У якому звітному періоді збільшуються витрати за послуги зв’язку, якщо рахунки за послуги надходять у місяці, наступному за місяцем користування такими послугами (або навпаки — оплата здійснюється наперед)?
57. Як відображаються витрати платника податку, понесені за участь працівника у семінарах та конференціях?
58. Чи включаються до складу витрат витрати на технічне обслуговування та придбання ПММ для орендованого авто, якщо договір оренди укладено з ФОП на ЄП? Авто використовується для поїздок керівництва підприємства.
59. За яких умов представницькі витрати враховуються у складі податкових витрат підприємства на загальній системі оподаткування?
60. Компанія здійснює ЗЕД-операції. При імпорті товарів залучаємо митного брокера. Чи можна витрати на брокера віднести до витрат періоду як адміністративні витрати? Чи їх слід включити до собівартості ввезених товарів?

Формування витрат на збут

61. Які витрати відносяться до складу витрат на збут?
62. Чи враховуються при визначенні об’єкта оподаткування витрати, пов’язані з участю у виставках та ярмарках?
63. Чи враховуються у податковому обліку дистриб’ютора витрати на рекламні та маркетингові послуги, здійснені на користь роздрібного торговця?

Відображення витрат подвійного призначення

64. У якому порядку слід відносити до складу податкових витрат витрати, пов’язані із забезпеченням працівників спецодягом, взуттям?
65. Чи здійснюється коригування витрат у випадку повернення працівником спецодягу, витрати на придбання якого були враховані у складі податкових витрат?
66. Підприємство-працедавець оплачує працівникам добровільні профілактичні медичні огляди, забезпечує наявність аптечок на робочих місцях. Як такі витрати відобразити в обліку?
67. Як у податковому обліку відображаються витрати працедавця на навчання працівників?
68. Чи враховуються при визначенні об’єкта оподаткування у складі витрат на навчання витрати на проїзд до місця навчання і назад, а також витрати, пов’язані з наймом житлового приміщення для проживання?
69. Як у податковому обліку відображаються гарантійні заміни, проведені продавцем?
70. Чи включаються до складу витрат витрати на гарантійний ремонт і гарантійне обслуговування товарів, проданих платником податку, у тому числі товарів, покупцями яких є юрособи?
71. Як відносяться до складу витрат витрати на рекламу та маркетинг?
72. Як враховуються у складі витрат платника податку на прибуток підприємств витрати на придбання у резидента послуг із дослідження ринку (маркетингу), мерчандайзингових послуг, а також на передпродажну підготовку товарів?
73. Чи враховуються у складі витрат на збут товарів (робіт, послуг) кошти, перераховані платником податку на прибуток як спонсорська допомога для створення теле-, радіопередач, матеріалів в інших засобах масової інформації, видовищних та інших заходах?
74. Як у бухгалтерському і податковому обліку відображаються витрати зі страхування?
75. На яку дату та у якому розмірі платник податку — страхувальник може врахувати у складі витрат оплату страхових внесків (платежів, премій), якщо ним здійснено попередню оплату за строками, термін сплати яких не настав?
76. Чи включаються до складу витрат платника податку на прибуток підприємств витрати на страхування невиробничих фондів (об’єкти соціальної інфраструктури, приміщення, інше майно, що не використовується у господарській діяльності)?
77. Які витрати на відрядження можна віднести до складу податкових?
78. Які граничні норми добових передбачені у 2012 році з метою віднесення їх до складу податкових витрат?
79. Чи включаються до складу витрат платника податку витрати на відрядження у межах України та за кордон фізосіб, які перебувають у трудових відносинах із таким платником податку, на проїзд у маршрутному таксі та таксі?
80. Чи перераховується курсова різниця іноземної валюти при формуванні витрат на відрядження за кордон, якщо працівнику видано аванс на відрядження на корпоративну картку?
81. Чи включаються до витрат, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, суми коштів або вартість товарів (робіт, послуг), добровільно перераховані (передані) до неприбуткових організацій, до Державного бюджету України або бюджетів місцевого самоврядування?
82. За наявності яких первинних документів платник податку на прибуток може врахувати у складі витрат суми коштів або вартість товарів, виконаних робіт, наданих послуг, що добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до неприбуткових організацій?
83. Чи враховується у складі витрат орендаря сума орендної плати за договором оперативної оренди житлового приміщення, яке орендується для офісу?
84. Які первинні документи повинні підтверджувати здійснення операцій з оперативної оренди транспортного засобу для формування витрат платника податку?
85. Чи враховуються у податковому обліку витрати на перевезення працівників до місця роботи автотранспортом?

Інші питання, пов’язані з формуванням податкових витрат підприємства

86. Як правильно в податковому обліку відобразити витрати на рекламні послуги, отримані від нерезидента?
87. Як у податковому обліку відображаються витрати платника на технічне обслуговування ОЗ, в тому числі орендованих (наприклад, чищення кондиціонерів)?
88. Які первинні документи для врахування у складі витрат платника податку повинні підтверджувати використання ПММ, придбаних для транспортних засобів, у т.ч. орендованих?
89. Чи враховуються у складі витрат платника податку витрати, понесені ним на утримання прилеглої до виробничих будівель території (власної, орендованої) відповідно до вимог техніки безпеки, санітарних норм, озеленення тощо?
90. Чи враховуються у складі витрат при обчисленні об’єкта оподаткування витрати, пов’язані з участю у конкурсних торгах (тендері) на закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти?
91. Чи включається до витрат платника податку фактична вартість остаточно забракованої продукції (брак?)
92. Чи може платник податку у разі реалізації зворотних відходів врахувати їх вартість у складі витрат?

Залишити коментар